Freeze Dry - Freeze Dry
Freeze Dry to proces sublimacji, który polega na suszeniu żywności i materiałów podatnych na zepsucie. W tej metodzie żywność jest najpierw zamrażana, a następnie para wodna, która znajduje się w zamrożonym stanie, jest odparowywana i usuwana z żywności. W ten sposób proces suszenia zostaje zakończony. Kroki do suszenia metodą Freeze Dry są następujące:
- Urządzenie o pojemności 350 kg schładza żywność do -40 °C, co zapewnia jej całkowite zamrożenie. Bardzo niska temperatura powoduje powstawanie małych kryształków lodu podczas zamrażania.
- Zamrożona żywność jest umieszczana w próżni, co obniża ciśnienie.
- Dzięki niskiemu ciśnieniu woda w postaci lodu bezpośrednio odparowuje i oddala się od żywności.
- Pozostała wilgoć w żywności jest usuwana poprzez delikatne zastosowanie ciepła, co kończy proces suszenia.
- Po suszeniu żywność jest pakowana w opakowania odporne na wilgoć. W ten sposób zapobiega się ponownemu gromadzeniu się utraconej wilgoci w żywności.